Rozcestník

Jsme online.Zavolejte: +420 530 504 505
Prázdný košík
 

Produkty v košíku

Ekologické nádobí nahradí to plastové. Má řadu výhod, ale jen pár nedostatků

Autorem je Míša dne 9. 5. 2019

Evropský parlament schválil zákaz jednorázového plastového nádobí. Směrnici ještě musí přijmout členské státy, vypadá to ale, že v roce 2021 skončí brčka, příbory a další plastové nádobí na smetišti dějin.

Žena s BIO salátovými miskami

Už teď se na nás obrací firmy, které jdou zákazu naproti a chtějí nádobí nahradit ihned. Pokud jste jednou z nich nebo se vás zákaz dotkne, MÁME DOBRÉ ZPRÁVY: Už teď jsme rozšířili nabídku ekologických obalů o kategorii rozložitelného nádobí.

“Takže říkáte, že stačí plastový talíř nahradit rozložitelným?”

Tak snadné to není. Jeden příklad za všechny: pokud kelímek z kukuřice vyhodíte do žlutého kontejneru na plasty, recyklační lince zaděláte na pěkné problémy a v nejhorším případě znemožníte recyklaci plastů úplně.

Nejčastější otázky nad ekologickým nádobím, které byste před nákupem mohli chtít znát, jsme proto shromáždili na jedno místo:

Ekologické nádobí

  1. Z čeho se ekologické nádobí vyrábí?
  2. “Ekologické jednorázové nádobí” – není to protimluv?
  3. V čem je rozložitelné nádobí šetrnější k přírodě než plasty?
  4. Proč je ekologické nádobí tak drahé?
  5. Jak se nenechat oklamat produkty, které se jako eko jen tváří?

Nádobí z cukrové třtiny

  1. Co je to bagasa?
  2. Jak se bagasa vyrábí?
  3. Co se dá z bagasy vyrobit?
  4. Může bagasa do mikrovlnky?
  5. Může bagasa do trouby?
  6. Může bagasa do mrazáku?
  7. Je bagasa odolná proti vodě?
  8. Dá se bagasa recyklovat?
  9. Jak dlouho trvá, než se bagassa rozloží?
  10. Dá se bagasa kompostovat doma?
  11. Do jakého kontejneru bagasu vyhodit?
  12. Můžu bagasu házet do papíru?

Nádobí z bioplastu PLA

  1. Co je to PLA?
  2. Jak se vyrábí PLA?
  3. Co se dá z PLA vyrobit?
  4. Může PLA do mikrovlnky
  5. Může PLA do trouby?
  6. Může PLA do mrazáku?
  7. Je PLA odolné proti vodě?
  8. Dá se PLA recyklovat?
  9. Jak dlouho trvá, než se PLA rozloží?
  10. Dá se PLA kompostovat doma?
  11. Jak poznám PLA od plastu z ropy, když vypadají stejně?
  12. Do jakého kontejneru patří PLA?
  13. Není PLA nebezpečné pro lidi, kteří mají alergii na kukuřici?

Ekologické nádobí

1. Z čeho se ekologické nádobí vyrábí?

Nejčastěji ze zbytků cukrové třtiny nebo z rostlinných škrobů získaných z kukuřice, brambor či sóji. Méně často se používají bambusové listy, stébla pšenice, dřevo a papír.

2. "Ekologické jednorázové nádobí" – není to protimluv?

Pokud máte dojem, že "jednorázové" a "ekologické" spolu nejde dohromady, tak vám rozumíme. Zlaté pravidlo šetrnosti je: čím vícekrát obal použijete, tím šetrnější k přírodě nakonec bude. Zpravidla je totiž nejnáročnější produkt vyrobit.

Víme ale, že pro některé provozy a společenské akce není životaschopná volba a rozložitelné jednorázové nádobí je pro ně druhou nejlepší volbou. Proto si nemyslíme, že “ekologické jednorázové nádobí” je protimluv.

3. V čem je rozložitelné nádobí šetrnější k přírodě než plasty?

Výhodou rozložitelných plastů je, že se vyrábí z obnovitelných materiálů, které se nemůžou vyčerpat jako ropa. V některých případech (cukrová třtina), jsou základní surovinou dokonce zbytky z výroby, které by se jinak spálily. Takhle dostávají druhý život.

Druhou výhodou je 100% rozložitelnost – zatímco PET láhev bude u lesa ležet ještě 100 let, kelímek z kukuřice jen stěží. A pokud se o něj dobře postaráte, může se v kompostárně rozložit už do dvou měsíců!

4. Proč je ekologické nádobí tak drahé?

Jako každý začínající produkt je i ekologické nádobí dražší než plastové – výroba se teprve rozjiždí a testuje, dodavatelů surovin je málo, infrastruktura se nestihla rozvinout tak, jako ropný průmysl za svou 150 letou historii.

Právě proto jsme se rozhodli ekologické nádobí nabízet. Věříme, že si najdou své zákazníky už teď a čím populárnější a žádanější budou, tím spíš můžeme žádat u výrobců nižší ceny. Karty nejspíš obrátí i chystaný zákaz jednorázových plastů.

Pro dnešní průkopníky je navíc dobrou zprávou, že podle průzkumu Grapentine Company je 59 % dotazovaných ochotno za kompostovatelné obaly zaplatit více.

5. Jak se nenechat oklamat produkty, které se jako eko jen tváří?

Vybírejte produkty od ověřených dodavatelů, kteří dokážou prokázat původ produktů a mohou doložit uznávané certifikáty.

My například nabízíme výrobky zavedené americké značky Eco-products, kteří gastro obaly vyrábí už 29 let. Proč zrovna oni? Máme je blízko. Jednu z poboček mají v Brně, takže výrobky nemusíme dovážet zdaleka. Už tak absolvovaly hodný kus cesty.

Další zavedené značky ekologické honádobí jsou Vegware nebo řada ecoecho od Duni. Naopak vyhnout byste se měli výrobkům prodávaným třeba na Aliexpressu. Jejich původ je nejasný.

kompostovatelný kelímek s certifikátem ASTM 6868
U nás koupíte ekologické nádobí, které má uznávaný evropský certifikát kompostovatelnosti EN 13432 a americký ASTM 6868.

 

Nádobí z cukrové třtiny

1. Co je to bagasa?

Bagasa je odpadový materiál, který zbyl po výrobě cukrové třtiny. Jde o ukázkový příklad upcyklace – neboli když z něčeho, co byl dříve odpad, vyrobíte užitečnou věc. Bagasa je neprůsvitná, zpravidla béžová až bílá a příjemná na dotyk.

2. Jak se bagassa vyrábí?

Bagassa se vyrábí z cukrové třtiny (Saccharum officinarum) – víceleté mohutné traviny, která je nenáročná a roste bez přihnojování a zavlažování. Jediné, co vyžaduje, je teplota nad 30 °C, takže ji potkáte jen v tropických oblastech.

Cukrová třtina se pěstuje díky vysokému 20% obsahu cukru. Jak z ní vznikne bagassa? Cukrovary ze sklizených stébel třtiny vylisují šťávu, ze které vyrobí cukr. To, co zbyde, je bagassa. Dříve se pálila jako odpad, než se objevila příležitost vyrábět z ní něco užitečného.

Bagassa se pak mechanicky drtí, čistí vodou a nakonec lisuje do plátů podobně jako ručně vyráběný papír. Z plátů se pak lisují různé gastro obaly a jednorázové nádobí.

Výroba bagasy z cukrové třtiny
Vlevo sklizená cukrová třtina, uprostřed bagassa a vpravo konečný produkt.

3. Co se dá z bagasy vyrobit?

Téměř cokoliv, co má být neprůhledné a musí vydržet teplo – třeba menuboxy nebo bio talíře.

4. Může bagasa do mikrovlnky?

Ano, bagassa je odolná vůči teplu podobně jako papír. Extrémně horká jídla sice mohou způsobit, že materiál ztratí pevnost, přesto je to jeden z nejlepších materiálů, který zvládne vysoké teploty. Maximální teplota není uvedena.

5. Může bagassa do trouby?

Ne, bagassu můžete krátce ohřívat jen v mikrovlnce. Teploty v troubě jsou příliš vysoké a trvají dlouho – jídlo proto přemistěte do nádoby vhodné do trouby.

6. Může bagassa do mrazáku?

Ano, obaly z cukrové třtiny můžete ukládat do lednice a mrazáku. Doporučujeme to pouze na krátkou dobu zhruba 24 hodin. Při dlouhodobém uskladnění může materiál ztrácet svou sílu, protože začne nasávat vlhkost.

7. Je bagasa odolná proti vodě?

Krátkodobě ano, ale po zhruba 12-24 hodinách (záleží na typu jídla) začne materiál nasakovat vlhkost a měknout.

8. Dá se bagassa recyklovat?

Ne, bagassa se dá pouze kompostovat. Přírodní cyklus se proto uzavře tím, že se materiál rozloží a vrátí půdě to, co si z ní vzal.

9. Jak dlouho trvá, než se bagassa rozloží?

Výrobky z cukrové třtiny jsou plně kompostovatelné v průmyslových kompostárnách za zhruba 45-60 dnů – záleží na teplotě a vlhkosti, ve kterých rozklad probíhá.

Pokud byste bagassu kompostovali doma, zahrnuli ji jen hlínou nebo volně pohodili v přírodě, bude rozklad probíhat pomaleji – v řádu měsíců až let. Dobrou zprávou je, že bagassa neobsahuje toxické látky, které by se při rozkladu dostávaly do půdy.

10. Dá se bagassa kompostovat doma?

Ne, nedoporučujeme bagassu k domácímu kompostování. Naše výrobky jsou certiifkované pouze pro průmyslové kompostárny.

Cukrová třtina se nejrychleji rozkládá, když se dostane do vlhkého, teplého a provzdušněného prostředí, kde je spousta půdních bakterií. Tam je jí nejlépe. A jen průmyslové kompostárny dnes umí takové podmínky zajistit.

11. Do jakého kontejneru bagassa vyhodit?

Bagassa správně patří do hnědého kontejneru na bioodpad, protože jedině tak se dostane do průmyslové kompostárny. Pokud ho nemáte po ruce, neuděláte špatně, když ho vyhodíte alespoň do směsného odpadu.

12. Můžu bagassu házet do papíru?

Ne, i když vám bagassa může papír připomínat, neměla by skončit v modrém kontejneru na papír. Nejlepší je vyhodit ji do hnědého kontejneru na bioodpad.

 

Nádobí z bioplastu PLA

1. Co je to PLA?

PLA (neboli kyselina polymléčná – polylactic acid) je bioplast, který se vyrábí z rostlin. Je to až k nevíře, ale když ho držíte v rukách, od běžného plastu z ropy byste ho nejspíš ani nepoznali – je průhledný, pružný a ohebný, odolný.

Oproti plastům z ropy má tři zásadní výhody:

  1. Jeho výroba není závislá na ropě, které je jen omezené množství.
  2. Je 100% rozložitelný.
  3. Neobsahuje chemikálie jako běžné plasty z ropy, takže při rozkladu neuvolní do přírody nic zlého.

2. Jak se vyrábí PLA?

Nebudeme vás zatěžovat chemickými vzorci, zjednodušíme to: Aby se kukuřičný škrob změnil na bioplast, vystaví se nejdříve vysoké teplotě, která z něj odloučí glukózu. Glukóza se pak fermentuje na mléčnou kyselinu, která se sbírá a polymeruje do podoby polymléčné kyseliny – PLA.

Zní vám to náročně? Máte pravdu. Pořád je ale jeho výroba energeticky o 65 % méně náročná než kdyby se dělal z ropy.

3. Co se dá z PLA vyrobit?

Téměř vše, co má být průhledné a nebude se vystavovat vysokým teplotám. U nás najdete například salátové misky nebo kelímky na kávu a na polévku nebo brčka.

4. Může PLA do mikrovlnky?

Ne, mikrovlnami se PLA může zkroutit, začít prosakovat nebo dokonce začít hořet. Uvádí se, že odolá teplotě maximálně 45 °C. Vylepšená verze materiálu nazvaná CPLA, ze které jsou například příbory, vydrží daleko více (až 93 °C). Ani ty ale do mikrovlnky nedávejte.

5. Může PLA do trouby?

Ne, PLA není určeno pro trouby. Uvádí se, že PLA odolá teplotě maximálně 45 °C.

6. Může PLA do mrazáku?

Ano, ale… PLA odolá teplotě -20°C nebo dokonce -25 °C. Při tak nízké teplotě ale začne křehnout a mohlo by snadno prasknout. Do mrazničky ho proto dávejte s opatrností, naopak do lednice bez starostí – tu snáší skvěle.

7. Je PLA odolné proti vodě?

Ano. Dva týdny jsme v kelímku na kávu měli vodu a sledovali, co se stane. Po týdnu akorát začala lehce prosakovat voda ve spojích na dně kelímku.

8. Dá se PLA recyklovat?

Ne, bioplast PLA se dá pouze kompostovat. Přírodní cyklus se proto uzavře tím, že se materiál rozloží a vrátí do půdy to, co si z ní vzal.

9. Jak dlouho trvá, než se PLA rozloží?

Testy a certifikáty prokázaly rozklad zhruba za 45-90 dnů. Nejrychleji se PLA rozkládá, že když se dostane do do vlhkého, teplého, provzdušněného prostředí se spoustou půdních bakterií a hub. Takové prostředí dneska umí spolehlivě zajistit jen průmyslové kompostárny.

Pokud byste PLA kompostovali doma, zahrnuli ho pouze hlínou nebo volně pohodili v přírodě, bude rozklad probíhat pomaleji – v řádech měsíců až let.

10. Dá se PLA kompostovat doma?

Ne, nedoporučujeme PLA k domácímu kompostování. Nerozloží se totiž tak snadno a rychle jako v průmyslové kompostárně, protože v domácích kompostérech nebývá dostatek tepla. To však neznamená, že se PLA nikdy nerozloží. Rozklad však bude trvat o poznání déle.

11. Jak poznám PLA od plastu z ropy, když vypadají stejně?

Zkontrolujte tzv. recyklační značku ♻. Najdete ji zpravidla na dně produktu a skládá se z čísla a zkratky:

  • PLA produkty poznáte podle čísla 7 a textu “PLA” nebo “OTHER”.
  • “Ropné” produkty poznáte podle jiných čísel, nejčastěji 5 a textu “PP”

12. Do jakého kontejneru patří PLA?

PLA byste správně měli vyhodit do hnědého kontejneru na bioodpad, protože jedině tak se dostane do průmyslové kompostárny. Bohužel v České republice mohou mít kompostárny s PLA produkty problém a pletou si je v plastem. Špatně proto neuděláte, když PLA vyhodíte alespoň do směsného odpadu.

Věříme, že tento problém se brzy vyřeší.

13. Není PLA nebezpečné pro lidi, kteří mají alergii na kukuřici?

Není, PLA produkty jsou bezpečné pro lidi trpící alergií na kukuřici. Kukuřičný alergen se totiž během výroby ničí.

 

Ekologické nádobí je o tom být správně informovaný

Pokud chcete, aby si vaši zákazníci mohli odnést jídlo s čistým svědomím, máte dnes z čeho vybírat. Některý biomateriál je dobrý na teplá jídla (bagassa), jiný na studená (PLA). Výroba některých je skvělou inovací (bagassa), výroba jiných je pořád celkem náročná (PLA), ale ropu přesto překonává.

Ať nakonec vyberete jakýkoliv materiál, všechny by měly skončit na místě, pro který byly vyrobené: v průmyslové kompostárně, která se postará o uzavření životního cyklu.

Jaké z toho plyne ponaučení?

  • Čtěte pečlivě popisy a vyberte produkty určené pro váš záměr.
  • Zajistěte, aby zákazníci mohli použité obaly správně třídit.
  • Pokud to nejde, informujte alespoň zákazníky o tom, jak obaly správně třídit.

Nenašli jste odpověď na svou otázku? Napište nám o ní. Radi seznam doplníme. Pomůžete tak všem budoucím čtenářům. Děkujeme.

Produkty zmíněné v článku