
V minulém díle netradičního využití ZIP lock sáčků jsme si ukázali, jak ze sáčku vyrobit voděodolný obal na mobil nebo mapu. Dnes si ukážeme, jak vyrobit ledovou tříšť v ZIP sáčku, jak zchladit poraněnou ruku a jak vakuově zabalit svačinu.
Jeden z velmi příjemných způsobů osvěžování se je usrkávání ledové tříště. Na její výrobu budete potřebovat 2 ZIP lock sáčky, jeden menší a druhý jednou takový. Dále potom džus, ze kterého chcete vyrobit tříšť, led a sůl.
Nachystejte si hodně ledu, pomerančový džus a sůl.
Do menšího uzaviratelného sáčku vlijte džus. Před uzavřením z něj vytlačte co nejvíce vzduchu. Poté sáček uzavřete a vložíte do většího sáčku. Následovně přidáte do velkého sáčku hodně ledu.
Díky uzavírání pomocí jezdce je vytlačování vzduchu snadnější.
Pokud chcete získat tříšť relativně rychle, potřebujete snížit teplotu tání ledu. K tomu si pomůžete přidáním soli. Tou posypete led, čímž dosáhnete výrazného snížení teploty tání. Velký sáček s tímto obsahem zabalte do ručníku a 10 minut s ním třeste.
Pomerančový džus v menším zipovém sáčku obklopen ledovou vrstvou posypanou solí.
Po několika minutách třesení získáte dokonalou osvěžující tříšť.
Takhle by měla správně měla vypadat ledová tříšť.
Oteklý vymknutý kotník, kdo by to neznal. První, co bývá doporučováno, je okamžité ledování. My vám v tomto odstavci ukážeme, jak si takový sáček na ledování nachystat.
Budete potřebovat ZIP sáček s posuvným jezdcem, vodu a alkohol. My jsme použili 40% alkohol z východu.
Tříšť je to o co usilujeme, nikoliv pevný led.
Vodu vlijte do sáčku, poté přilijete i trochu alkoholu. Sáček s tímto obsahem pak necháte nějakou dobu v mrazáku.
Po několika hodinách si můžete všimnout vzniklé tříště. Přesně kvůli tomuhle jste do vody přilili i alkohol. Narozdíl od tvrdého ledu, tříšť obejme postižené místo mnohem lépe.
Výhodou je přilnutí sáčku k poraněnému místu. Proto jsme usilovali o ledovou tříšť, která je velmi tvárná.
Kromě efektivnějšího ledování je velkou výhodou tohoto sáčku i velmi nízká cena v porovnání s různými speciálními chladícími sáčky.
Klasická svačinka sbalená na cesty většinou vypadá nějak takhle. Obložený chléb nebo tousty zabalený v sáčku. Pokud vás čeká náročný, nebo několika denní trek jistě řešíte váhu a místo v batohu. Máme 2 triky jak spolehlivě dostat z uzaviratelného sáčku veškerý vzduch, aby tousty zůstaly dlouho čerstvé a přitom nezabíraly zbytečný prostor.
Obložený chléb nebo toust balte do zipového sáčku z jezdcem.
Pomůžete si vodou anebo brčkem. Do vetší nádoby s vodou ponoříte otevřený sáček s toustem uvnitř. Ponoříte je tak, aby voda nenatekla dovnitř. Z potopené části jednoduše vymačkáte vzduch a pomocí jezdce snadno uzavřete.
Sáček se svačinou ponoříme aniž by do něj natekla voda a snažíme se vytlačit veškerý vzduch.
Nemáte u sebe lavor s vodou? Nevadí stejného výsledku dosáhnete i pomocí brčka. To vsunete do sáčku, který až po brčko uzavřete jezdcem. Přes brčko vysajete vzduchu a spolu s vytahováním brčka uzavřete zbývající mezírku jezdcem.